VoIP چیست ؟

 

      در جایی که اطلاعات منتقل شده بر روی شبکه‌های کامپیوتری شکل صوتی به خود بگیرند   VOIP(Voice Over IP) مطرح می‌شودکه با نام IP تلفنی نیز از آن یاد می شود. البته شایان گفتن است که برای داشتن یک ارتباط از نوع VOIP باید شبکه‌ای بر پایه پروتکل IP داشته باشیم. حال با توجه به این که بزرگ‌ترین شبکه بر پایه   IP، شبکه اینترنت است، به طور معمول از این فناوری به عنوان منتقل کننده صدا بر روی شبکه اینترنت یاد می‌شود. 


      در واقع  مجموعه ای از نرم افزار و سخت افزار ها است که ما را قادر می‌کند تا از اینترنت به عنوان واسط  انتقالی برای تماس‌های تلفنی استفاده کنیم. 

      ممکن است از خود بپرسید که این امر چگونه میتواند مفید واقع شود. خوب، کافی است چند ثانیه راجع به آن فکر کنید. اگر تبدیل سیگنالهای آنالوگ به دادههای دیجیتال ممکن باشد ، VoIPمیتواند یک ارتباط اینترنت استاندارد را به یک روش مجازاً رایگان برای برقرای ارتباطات تلفنی در هر جای دنیا تبدیل کند. فقط کافی است هزینه ISP را بپردازید.

 


   نحوه ایجاد یک اتصاVoIPل   

   برای ایجاد یک ارتباط مبتنی برVoIP 

می بایست مراحل زیر را دنبال نمود .


   

  •         تبدیل سیگنال آنالوگ به دیجیتال 
  •       فشرده سازی سیگنال دیجیتال 
  •       استفاده از یک پروتکل بلادرنگ 
  •       استفاده ازیک پروتکل سیگنالینگ   
  •       تبدیل سیگنال دیجیتال به آنالوگ 

 

     بسته‌های VOIP

      برای برقراری یک ارتباط VOIP در سخت‌افزارهای کاربری کار نمونه‌برداری از صدا صورت می‌گیرد. به طور معمول صدایی به طول تقریبی 10 تا 20 میلی ثانیه در بسته (Packet) اطلاعاتی جهت ارسال قرار می‌گیرد. البته انواع Codec (رمز گذاری و رمزگشایی) تعریف شده‌اند که هرکدام استاندارد خاص خود را به منظور نمونه‌برداری و ارسال صدا تعریف می‌کنند. هر بسته VOIP طولی کم‌تر از 100 بایت دارد که پروتکل لایه ارسال(Transfer Protocol) UDP را جهت مسافرت بر روی شبکه IP انتخاب می‌کند. 20 تا 40 بایت اول بسته VOIP حاوی IP مقصد است. 8 بایتی که به دنبال آن می‌آید حاوی صدایی است که در بازه زمانی 10 تا 20 میلی ثانیه نمونه‌برداری شده است. سپس 12 بایت که اطلاعاتی از نوع پروتکل RTP را داراست در ادامه آن می آید. بالاخره در 33 بایت انتهایی این بسته اطلاعاتی در مورد نحوه کدگذاری و کدگشایی این بسته (Codec Info) قرار می‌گیرد.با توجه به Codec در نظر گرفته شده در انتقال صدا، بسته‌های VOIP مدتی را در سمت دیگر (دریافت کننده صدا) منتظر می مانند تا کار بافر شدن آنها به حد تعیین شده برسد. با رسیدن حجم بسته‌ها در بافر سمت دریافت کننده به اندازه تعیین شده، صدا در سمت دیگر پخش خواهد شد.


ابتدا بایستی سیگنال آنالوگ توسط مبدل ATA به سیگنال دیجیتال تبدیل شود . 


 دروازه 
VoIP  در واقع یک واسط بین تلفن‌های معمولی و شبکه‌هایIP هستند. کار دروازه‌ها را تا حدی می‌توان با کار  Modemها  قیاس کرد .

 

  Skype R     از جمله نرم افزار های ارائه شده در این زمینه می باشد که می توان به راحتی از آن برای یک ارتباط VoIP استفاده کرد .


   منابع :

www.autoir.com/page.php?id=275

www.ComeToNet.com

www.skype.com

www.voipmechanic.com/whatisvoip.htm