WiMAX Worldwide Interoperability for Microwave Access
این فناوری مبتنی بر استاندارد IEEE 802.16 بوده و Wireless MAN هم نامیده میشود. نام WiMAX در واقع توسط انجمن بینالمللی WiMAX که در ژوئن سال 2001 تشکیل شد بهکار رفت. این انجمن، WiMAX را به عنوان یک فناوری مبتنی بر استاندارد و مناسب برای ارایه دسترسی بیسیم باند وسیع توصیف میکند. این سرویس در حکم تلفنهای موبایل است. همان کاری که تلفن همراه با خطوط ثابت تلفن انجام داد را WiMAX با خطوط کابلکشی شده اینترنت انجام دادهاست. |  |
شاید بتوان گفت که این سرویس مانند Wifi کار میکند ولی با سرعتی بیشتر، در مسافتهای بیشتر و به تعداد بیشتری کاربر.
WiMAX از دو قسمت تشکیل میشود :
- یک فرستنده WiMAX Tower که به تنهایی میتواند 8 هزار کیلومتر مربع مساحت، معادل شعاعی به بزرگی 50 کیلومتر را پوشش دهد
- یک گیرنده WiMAX Receiver که میتواند یک آنتن ویا گیرنده ای ساده باشد.
فرستنده WiMAX میتواند به تنهایی به یک خط پرسرعت اینترنت متصل شود و یا حتی توسط گیرندهای به برج فرستنده دیگری متصل شود و اینترنت را از آن بگیرد.
WiMAX می تواند دو نوع مختلف از سرویس را ارائه دهد:
- سرویس بدون دید مستقیم (NLOS) :
در این روش از فرکانس های پائین در محدوده ی 2 تا 11 گیگا هرتز استفاده می شود که ارسال امواج کوتاه در این روش٬ این امر را امکان پذیر می سازد که امواج به راحتی از موانع عبور کرده و موانع شهری در ارسال امواج تاثیر کمتری خواهد گذاشت.
- سرویس با دید مستقیم (LOS) :
در این روش یک آنتن در دید مستقیم دکل WiMAX قرار دارد.این روش نسبت به روش قبلی٬ قوی تر و پایدارتر است و داده ها را با خطای کمتری ارسال می کند که فرکانس های مورد استفاده ی آن٬ محدوده ی 10 تا 66 گیگا هرتزی می باشد.
سرویس بدون دید مستقیم شعاع 6 تا 9 کیلومتری را پوشش می دهد ( حدود 65 کیلومتر مربع٬ تقریبا همان محدوده ی تحت پوشش موبایل ) و سرویس بادید مستقیم شعاع 50 کیلومتری را پوشش می دهد ( حدود 9300 کیلومتر مربع ) که این محدوده ای بسیار وسیع است.
و البته دستیابی به چنین پوششی بسته به ارتفاع دکل٬ دستیابی به آنتن و قدرت انتقال آن تا چنین شعاعی امکان پذیر می باشد.
سرویس های قابل ارائه بر روی بستر شبکه WiMAX :
بر روی بستر شبکه بی سیم امکان ایجاد اینترنت پر سرعت شبکه های, VoIP و سرویس های Video Conferencing , E-learning , E-banking و Video on Demand میسر می باشد.
شبکه --- مبتنی بر فناوری WiMAX--- یا همان
Virtual Private Network نوعی از پیکربندی های شبکه است که به دلیل امنیت فوق العاده بالاتری که نسبت به دیگر توپولوژی های شبکه های کامپیوتری دارد با استقبال بی نظیری مواجه شده است. --- در حقیقت با ایجاد یک تونل اختصاصی میان فرستنده و گیرنده اطلاعات ، امکان دسترسی کاربران متفرقه به اطلاعات مبادله شده در شبکه را از میان می برد. --- هر چند بسته اطلاعاتی را به صورت کپسولی در آورده و ارسال می نماید که این کار سبب میشود داده ها درحین پروسه ارسال برای کاربران متفرقه به هیچ عنوان قابل دسترسی نباشند و امنیت داده ها را تا پایان این پروسه تضمین میکند.
منابع :هفته نامه فناوری اطلاعات خراسان ( بایت ) شماره 42
درود بر شما مجید جان
خیلی خوبه که افتادی تو سراشیبی شبکه.
همین طور خوب ادامه بده.